18 portretten van ouderen die wonen zoals ze willen
Inspiratie voor 50-plussers die vooruit kijken
Goed oud worden, prettig wonen. Wie wil dat niet?
Maar kan dat straks nog wel?

Dun gezaaid

Woonvormen waarin je aangenaam oud kunt worden, zijn nog dun gezaaid. Maar ze bestáán. In allerlei variaties: een beschut hofje in hartje stad, een betaalbaar all-inclusive pension, een kant en klare mantelzorgwoning bij de kinderen in de tuin, een Thuishuis voor wie bang is te vereenzamen.

… maar het kan!

Villa Begonia laat 18 mensen van 55 tot 101 jaar aan het woord, die hun alternatief voor het bejaardenhuis al hebben gevonden. Of zelf bedacht en gebouwd. Hun verhalen laten zien dat het kan: de derde levensfase doorbrengen in een woonvorm die past bij je wensen en (zorg)behoeften.

Uniek inkijkje

Villa Begonia, naar een idee van Piet van Os, geeft niet alleen een uniek inkijkje in de groeiende variatie aan woonvormen voor ouderen in Nederland. Het is ook een medicijn tegen verlammende zwartgalligheid over de oude dag.

 

Als je 65 bent, heb je gemiddeld nog 20 jaar te gaan, waarvan 14 zonder beperkingen. Welke dromen en ambities heb je en hoe en waar wil je wonen? Dit boek biedt inspirerende voorbeelden voor 50-plussers die vooruit zien.
Rudi Westendorp

hoogleraar ouderengeneeskunde in Kopenhagen, auteur van "Oud worden zonder het te zijn"

Villa Begonia gaat over ouderen die niets moeten hebben van hardnekkige vooroordelen en betutteling in zorg en wonen. Om vrolijk van te worden.
Stella Braam

auteur van "Ik heb Alzheimer. Het verhaal van mijn vader" en "Ik blijf thuis. Het verhaal van mijn moeder."

Wij leven steeds langer en blijven tot op hogere leeftijd gezond. We zullen dus moeten nadenken hoe we die extra jaren willen wonen. Villa Begonia biedt hiervoor prachtige inspiratie. In verschillende portretten in woord en beeld ontmoeten wij ouderen en hun woning. Een prachtig boek!
David van Bodegom

verouderingswetenschapper bij de Leyden Academy

Ik word blij van Villa Begonia. Verhalen van senioren die het heft nooit uit handen hebben gegeven. Geweldig dat er keuze is uit zoveel woonvormen. Er is geen eenheidsworst meer! Je kunt zo een waardig leven blijven leiden. Ik geef het boek cadeau aan mijn vader als hij in juli 95 wordt.
Peter de Lange

adviseur wonen en zorg en voormalig adjunct-directeur van woningcorporatie Rondom Wonen

Het begrip oudere zegt net zo weinig als vluchteling of de jeugd van tegenwoordig. Maar over 17 jaar is 50 % van Nederland ‘oudere’ . Tijd dus voor verdieping. Lees dit boek en leer dat ‘oudere’ levenservaring en levenslust betekent. Dit wordt geïllustreerd met Franse avonturiers, 70-ers die over muurtjes springen, een grijze pot die weer lucht krijgt, en een 101-jarige die ontspannen uit het raam leunt. Lees en wees niet bang voor wat komen gaat!
Peter Prak

oprichter van Stichting Knarrenhof Nederland

Ik heb twee exemplaren gekocht, één voor mijn ouders van 83 en één voor mezelf. Ik heb genoten van de prachtige verhalen en foto’s. Fijn om ook een keer een positief geluid te horen over de leefsituatie van ouderen. Maar je moet wel zelf het heft in handen nemen.
Ellen Lucker

dochter