Voor Knokken voor je boeken, het in 2020 uitgebrachte jubileumboek van Vereniging Onbeperkt Lezen, interviewde ik 22 mensen met een leeshandicap.

Wat betekent lezen voor mensen die blind of slechtziend zijn, of kampen met afasie of dyslexie?  En hoe lezen ze? Veel geïnterviewden lezen op een andere manier, bijvoorbeeld door te luisteren naar audio-opnames. Of door met de vingers (braille) te lezen.

Aan de hand van hun verhalen krijg je een beeld van het belang en de (on)mogelijkheden van lezen als je een leesbeperking hebt. Maar het boek geeft ook een inkijkje in de persoonlijke geschiedenis van 22 mensen die niet alleen moeten knokken voor hun boeken, maar ook voor hun zelfstandigheid.

Multimediaal boek

Het boek is verschenen in diverse leesvormen: in braille, ingesproken op een Daisy-cd (ingesproken door Bob van der Houven) of op een stick en in zwartdruk. Het jubileumboek is ook te leen in alle bibliotheken in Nederland. 

2020, ISBN 978-909032456-2
Interviews: Ditty Eimers
Foto’s: Willem Jan Ritman

Tentoonstelling

Naast het boek Knokken voor je boeken is er een fototentoonstelling onder dezelfde titel, die langs diverse bibliotheken reist. De expositie toont lezen op een andere manier dan in een gedrukt boek. Lezen met gebruik van je vingers, of door te luisteren naar een gesproken boek. Kan je alle titels vinden die je wilt lezen? En kan je nog braille leren als je op oudere leeftijd slechtziend wordt? En hoe lees je als blinde moeder voor aan je dochter?

Vereniging onbeperkt lezen…

is de belangenbehartiger voor mensen voor wie het lezen van een gedrukt boek of tekst moeilijk of onmogelijk is vanwege een visuele beperking, dyslexie, afasie of een andere beperking.  Onbeperkt lezen helpt hen bij vinden van leesmateriaal in braille, grote letterdruk, gesproken of andere vorm en geeft informatie en advies over hulpmiddelen. Ook steunt de vereniging technische en online innovaties en stimuleert ze dat er meer materiaal in een toegankelijke leesvorm beschikbaar komt.

Els van Eck Willen kijken door de ogen van anderen

Els van Eck
Willen kijken door de ogen van anderen

Half februari ontving ik een brief van Els van Eck. “Wat ik zo mooi vind en wat ons allemaal bindt, is dat we allemaal door de ogen van anderen willen kijken”, schreef ze. Die zin ontroerde me. Want Els (58) is blind; met haar eigen ogen ziet ze niets meer. Ik...

Lees meer