Selecteer een pagina
Afrika in het groenteschap

Groeiende invloed van supermarkten
Afrika in het groenteschap

Ontwikkelingslanden zijn ruim vertegenwoordigd in het groenteschap van de supermarkt. Worden ze er in Afrika beter van als wij hun peulen en asperges consumeren?
Sperziebonen komen tegenwoordig net zo makkelijk uit Egypte als uit het Westland. Wie een rondje maakt langs het groenteschap van de supermarkt telt meer dan dertig herkomstlanden, waaronder opvallend veel ontwikkelingslanden.De cherrytomaatjes komen uit Senegal, asperges uit Peru en babymaïs uit Thailand. Ook exotisch fruit is ongekend populair. De mango is na de banaan de meest verhandelde tropische vrucht ter wereld. “Die wordt gewoon in bulk aangevoerd”, zegt Gé Happe, manager groente en fruit van Albert Heijn. “De klant is koning. Als die asperges wil eten in de winter en kersen in de herfst, zorgen we daarvoor.” Dus reizen de inkopers van Albert Heijn, Super de Boer en C1000 en importeurs als The Greenery steeds vaker naar Afrika, Azië en Latijns Amerika.

Nederland, een van de grootste Europese importeurs, haalt inmiddels 55 procent van het fruit en 13 procent van de groente uit ontwikkelingslanden. Een van de koplopers is Kenia. Dat land levert het hele jaar door peulen, sugar snaps en haricots verts. Senegal levert vooral cherrytomaten en boontjes als het hier winter is. Terwijl Afrika zich langzaam ontwikkelt als groentetuin van winters Europa, komt ons fruit steeds vaker uit Latijns-Amerika en Zuid-Afrika. Chili, Argentinië en Brazilië zijn hoofdrolspelers. Chileense appelboeren hebben de Belgische concurrentie inmiddels verslagen en zijn na Frankrijk onze belangrijkste appelleveranciers. Op hun beurt houden zij hun hart vast voor China. Gigant China is goed voor zestig procent van ’s werelds groente- en fruitproductie. Maar behalve in witte netjes verpakte Fuji appels, ligt in de supermarkt nog geen Chinese groente en fruit. Dat zal snel veranderen, voorspellen importeurs. China is hard bezig de kwaliteit van de productie op te schroeven, zodat die voldoet aan Europese eisen.