Medische keuzehulp

Hoe kies je het goede tussen twee kwaden

Opereren of bestralen? Langer leven, maar zonder borsten of impotent? De arts wikt, maar de patiënt beslist. Met steeds vaker een zogeheten keuzehulp als sparringpartner. Annemieke de Haan runt samen met haar man een kwekerij in Hillegom. Een mooie, gezonde vrouw van 39. Toch stond ze vorig jaar voor een haast onmogelijke medische keuze. Genetisch onderzoek wees uit dat ze erfelijke aanleg voor borstkanker heeft. In het ziekenhuis bood de …

Lees meer

Winterdepressie

De winterdip te lijf

Elke lichamelijke inspanning van meer dan tien minuten betekent een oppepper voor lijf en stemming. Buiten bewegen is nóg beter, dat levert vitamine D op. Guur weer, weinig zon, korte dagen. Veel mensen voelen hun energie langzaam wegsijpelen. Na de zomervakantie zaten ze vol plannen, maar nu de dagen korter worden zijn ze niet meer vooruit te branden. ‘s Ochtends hijsen ze zich met moeite uit bed; ‘s avonds hangen …

Lees meer

Schuiven en ruilen op de Utrechtse Heuvelrug

Dennendalbewoners moeten tegen hun zin verhuizen Een grote ruiloperatie tussen natuur en bouwgrond moet het ruimteprobleem op de dichtbevolkte Utrechtse Heuvelrug oplossen. Daarvoor moeten de verstandelijk gehandicapte bewoners van Dennendal tegen hun zin verhuizen en verrijzen driehoogflats in een monumentaal bos in Zeist. Maar als alles meezit keert het edelhert weer terug naar de Heuvelrug. ‘Een historische overeenkomst.’ ‘Een uitgelezen kans om én te bouwen én de Heuvelrug groen te …

Lees meer

Prestatiedrang

Altijd op de reservebank

Sportclubs hebben vaak alleen oog voor hun talentjes, waardoor de mindere goden in de verdrukking raken. Wordt het niet eens tijd plezier in bewegen voorop te stellen, in plaats van prestaties? Timo (10), de zoon van Esther de Vries, vond het heerlijk om achter een bal aan te rennen. Op zijn zevende mocht hij op voetbal. ‘In het begin was hij razend enthousiast. Maar hij werd steeds opgesteld in de …

Lees meer

Wakkere operaties

De chirurg snijdt, de patiënt leidt

Hersenchirurgen opereren steeds vaker zonder narcose. Dankzij aanwijzingen van de  patiënt weet de chirurg waar hij moet snijden. De kans op complicaties is zo kleiner en het herstel gaat sneller. Een Amerikaanse muzikant die tijdens een hersenoperatie een countrymuziekje speelt. Dat is een van de meest opmerkelijke filmpjes die de laatste tijd op You Tube te zien waren. Terwijl de chirurg met een vlijmscherp mes in zijn hersens snijdt, tokkelt …

Lees meer

Zelfmoord

Bang om te praten

Wie is de volgende, vroeg iedereen zich af na twee zelfdodingen in drie maanden in Lutjebroek. De zelfdodingen onder jongeren hebben West-Friesland diep geraakt. Langzamerhand lijkt de verlamming om te slaan in actie. ‘We mogen niet meer zwijgen.

Lees meer

GBIO Magazine

Van 2001 tot 2009 was ik eindredacteur van “De ondernemingsraad”, een magazine voor alle ondernemingsraden in Nederland. Dit magazine werd uitgegeven door het Gemeenschappelijk Begeleidingsinstituut voor Ondernemingsraden (GBIO). Samen met de directeur bedacht ik het hoofdthema en de vaste rubrieken. Ik vertaalde dat in de bladopzet, zette de artikelen uit, begeleidde tekstschrijvers en fotografen, en redigeerde alle teksten. Ook coördineerde ik de hele productie.

Chinezen in Suriname

De Chinezen komen!

De Surinaamse regering doet graag zaken met China. De bevolking van het Marowijnegebied in Oost-Suriname, waar een Chinese investeerder een grote palmolieplantage mag vestigen, ziet de Chinezen liever gaan dan komen. “Ze komen ons bos kaal kappen.” In Adjoemakondre, een gehucht in het regenwoud van Marowijne, zit een stokoude, halfnaakte vrouw kastanjes te pellen. Ze woont in een hut van sloophout. Op een kostgrondje in het bos verbouwt ze bittere …

Lees meer

Dementie

Hadden we dat maar eerder geweten

Dementie is het schrikbeeld van bijna iedereen die de oude dag ziet naderen. Angst en ontkenning zijn veel voorkomende reacties als de ziekte toeslaat. Jammer, want met openheid valt veel te winnen, zeker in de eerste jaren. ‘Liever dood dan dement’ zei mijn moeder altijd als ze thuiskwam na een bezoek aan haar oudste zus, die aan Alzheimer leed. Het verlies van controle, het ontluisterende einde in een verpleeghuis: dat …

Lees meer

Waardeer je mijn journalistieke werk?

Doneer en help de onafhankelijke journalistiek.

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard en wil je jouw waardering laten blijken?

Dat kan! Door een bijdrage help je me om dit soort artikelen te blijven schrijven.

Contact