Verantwoord menu

Een week eerlijk eten

Een week eerlijk eten: waarom zouden we het niet gewoon proberen? Echtgenoot Bouke houdt wel van een experiment, maar Tom (8) kijkt zorgelijk: “Krijgen we wel genoeg als we eerlijk moeten delen?” Eva (11) vreest bakstenen boterhammen. Haar vriendinnen kondigen demonstratief aan dat ze deze week niet komen eten. Maandag De boodschappenlijst. Met welke boodschappen kunnen we oneerlijke wereldhandel te lijf? Wat mag perse niet op mijn lijstje? En nu …

Lees meer

Theatermaker Adelheid Roosen

De wereld van Adelheid Roosen

De meeste mensen worden afgeschrikt door het vreemde. Op theatermaakster Adelheid Roosen (46) werkt het als een magneet. Ze is ‘zo’n vrucht die nog niet besmet is met een rotte bruine plek van cynisme’. De multiculturele samenleving is uit, maar Adelheid Roosen is nog steeds positief over andere culturen. Ook over de islam. Via Afrika raakte ze gefascineerd door de wereld van moslimvrouwen in Nederland. Haar theatervoorstelling ‘De gesluierde monologen’ …

Lees meer

Politica Femke Halsema

De wereld van Femke Halsema

Haar hart ligt bij ontwikkelingssamenwerking en internationale politiek, maar als politica is ze vooral bezig met binnenlands gekrakeel. GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema ergert zich aan het Nederlandse navelstaren, maar ook aan zichzelf. ‘Vroeger sloeg ik in de krant de binnenlandpagina’s over. Nu gebeurt dat steeds vaker bij de buitenlandpagina’s.’ Na twee recente reizen naar India is ze extra gemotiveerd om haar horizon weer te verbreden. Als politica, maar ook in het …

Lees meer

Makelaar en presentator Harry Mens

De wereld van Harry Mens

Van zijn vader, bloembollenhandelaar te Lisse, erfde hij sociaal gevoel. Van zijn moeder hardheid en zakelijk talent. Door die combinatie gaat de sociale betrokkenheid van makelaar, projectontwikkelaar en presentator Harry Mens (58) nooitte ver. ‘Als ik het sociale overdrijf, roept een stemmetje: pas op, Harry, daar kun je geen brood van kopen.’ Dit najaar begint hij een tweede tv-programma, Breek de Week. Een ‘rechtse tegenhanger van Nova’ moet het worden. …

Lees meer

Schrijfster Carolijn Visser

De wereld van Carolijn Visser

Ze reist al vanaf haar vijftiende en kan zich een leven zonder niet meer voorstellen. ‘Ik zou verkommeren als ik mijn paspoort moest inleveren.’ Met Afrika heeft schrijfster Carolijn Visser niets, maar des te meer met Azië en Latijns-Amerika. Of ze nu in China is, in Tibet of in Costa Rica: het liefst zoekt ze mensen op die aan de rand van hun cultuur staan. Buitenstaanders, net als zijzelf. Haar …

Lees meer

Landbouwsubsidies

Beter boeren met vrijhandel

Landbouw is het moeilijkste maar ook meest cruciale onderwerp op de top van Wereldhandelsorganisatie (WTO) die komende maand in Hong Kong plaatsvindt. Ontwikkelingslanden verwachten dat de Europese Unie en de Verenigde Staten de landbouwsubsidies afbouwen en hun markten openen. Alweer landbouw? Zijn ze daar nu nog niet over uitgepraat? Regeringsleiders praten al decennialang over liberalisering van de landbouw. Eigenlijk al sinds 1948, toen de voorloper van de Wereldhandelsorganisatie- de GATT …

Lees meer

Groente en fruit uit Afrika

Afrika in het groenteschap

Ontwikkelingslanden zijn ruim vertegenwoordigd in het groenteschap van de supermarkt. Worden ze er in Afrika beter van als wij hun peulen en asperges consumeren?  Sperziebonen komen tegenwoordig net zo makkelijk uit Egypte als uit het Westland. Wie een rondje maakt langs het groenteschap van de supermarkt telt meer dan dertig herkomstlanden, waaronder opvallend veel ontwikkelingslanden. De cherrytomaatjes komen uit Senegal, asperges uit Peru en babymaïs uit Thailand. Ook exotisch fruit …

Lees meer

Mystery shoppers

Heimelijke klanten

Steeds meer bedrijven maken gebruik van mystery shoppers: nepklanten die heimelijk testen hoe de medewerkers zich gedragen. Francis knikt goedkeurend. De verkoopster van meubelzaak Montel in de Rotterdamse woonmall Alexandrium heeft ons zojuist vriendelijk goedemiddag gewenst. “Ze maakte direct oogcontact, heel goed.” Even later betrekt haar gezicht. “Kijk” wijst ze. “De vloerbedekking zit vol vieze vlekken.” Nadat we op ons gemak alle banken hebben bekeken, komt de verkoopster naar ons …

Lees meer

Ruzie op het werk

Sla erop!

Ruzie op het werk hoeft niet erg te zijn. Juist de angst voor conflicten zorgt ervoor dat ze zo vaak uit de hand lopen. Laatst zag ik haar terug op het hockeyveld: Marjet, de ex-collega waarmee ik zes jaar geleden plotseling moest samenwerken. Ik vond haar een pietlut. Niet vooruit te branden. Zij vond mij een chaotische workaholic. Zodra ze de kans kreeg, verhuisde ze haar spullen naar een eenpersoonskamer. …

Lees meer

Speuren naar talent

De wereld van voetbalscout Piet de Visser

Liefde voor de bal bracht hem over de hele wereld. Tijdens zijn speurtocht naar talent werd internationaal voetbalscout Piet de Visser (70) verliefd op Afrika en Brazilië. Maar de ontdekker van Ronaldo en Leonardo werd neergezet als kinderlokker, iets wat hem nog altijd dwars zit. ‘Daar ben ik een held, hier moet ik vechten tegen betweters.’ Zonder voetbal zou het leven van veel mensen er een stuk ellendiger uitzien, is …

Lees meer

Waardeer je mijn journalistieke werk?

Doneer en help de onafhankelijke journalistiek.

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard en wil je jouw waardering laten blijken?

Dat kan! Door een bijdrage help je me om dit soort artikelen te blijven schrijven.

Contact